Amur i karp - przepis na kulki proteinowe

W dzisiejszych czasach sklepy wędkarskie posiadają duży wybór gotowych produktów kulek proteinowych, to jednak większość karpiarzy woli własnoręcznie robić ten rodzaj przynęty. Kulki proteinowe wykonane domowymi sposobami, dają wiele więcej satysfakcji podczas połowu dużego karpia czy amura. Dodatkową zaletą wytwarzania tego rodzaju przynęty są składniki i niepowtarzalna receptura. W pierwszej fazie taka produkcja kulek może przysporzyć trochę problemów, więc dla początkujących mamy kilka krótkich rad.

przepisy na kulki proteinowe

Proporcja mieszanki sypkich i płynnych składników powinna zawsze wynosić na 1 kg mieszanki do 0.6 litra wliczając 12 średnich lub 10 dużych jaj. W ustaleniu proporcji mogą wystąpić odstępstwa do 10 % w zależności od składu miksu.

Atraktory, konserwant lub inne płynne dodatki, zawsze dodajemy do płynu ( jajek czy albuminy z wodą). Składniki mokre po prostu lepiej rozprowadzają się w suchej bazie. W czasie mieszania należy pamiętać o zrównoważeniu składu i zachowaniu wszystkich proporcji.

Dobre ciasto to takie, które klei się do siebie, a nie do rąk oraz nie rozpada się przy rolowaniu. Komponując własny miks, należy zachować pewną zasadę. Powinien mieć podstawę, w której osadza się składniki typu nasiona, mąka rybna itp.

Podstawa wykonania ciasta to minimum 50  do 60 % wagi, dobra baza z której można zaczynać  zagniatanie to 30 % mąki sojowej pełnotłustej, 25% mąki kukurydzianej i 5 % mąki sojowej odtłuszczonej. W kolejnej fazie można dodać wszystkie inne składniki. Dobre ciasto nie ma pamięci kształtu tzn. nie ciągnie się i zachowuję się podobnie do plasteliny, a zrolowane kulki nie odkształcają się. Jeśli nasze ciasto po dodaniu wszystkich składników zbyt mocno się klei do rąk, możemy dodać trochę oleju rybnego lub sojowego ok. 20 ml na 1 kg.

20 dobrych przepisów na domowe wykonanie kulek proteinowych:

1. Przepis

1 kg kazeiny

1 kg mąki tortowej

1, kg mąki kukurydzianej

25 jaj 1/2 torebki wanilii lub tutti frutti

1/4 litra miodu

2. Przepis

0,5 kg mąki sojowej

0,5 kg maki kukurydzianej

0,5 kg kaszki manny

0,3 kg mleka w proszku

1 łyżka stołowa soli

1 jajo na 0,1kg ciasta

3. Przepis

16 jaj

1 kg mąki kukurydzianej

1/2 kg mąki tortowej

łyżka stołowa karpiowego atraktora Kremkusa

1/2 szklanki miodu

2 szklanki mleka w proszku.

4. Przepis

2 szklanki mąki kukurydzianej

1/2 szklanki mąki sojowej

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanka kaszy manny

3 lub 4 jaja, 3 łyżki miodu

3 łyżki oleju

barwnik spożywczy

środek zapachowy (ok. 15-2- ml na tą porcję ciasta).

5. Przepis

12 jaj

żółty lub zielony barwnik

fiolka zapachu waniliowego

miód

3 łyżki oleju słonecznikowego

pół szklanki mleka w proszku

pół szklanki soi proteinowej

czubata łyżka mąki sojowej

tyle samo mąki kukurydzianej.

6. Przepis

1 cz. mąki sojowej

2 cz. mąki kukurydzianej

2 cz. kaszy manny

2 cz. koncentratu do wyrobu kul Van den Eynde

7. Przepis

2 szklanki mąki kukurydzianej,

2 szklanki mleka w proszku,

1 szklanka mąki pszennej,

1 szklanka kaszy manny,

6 jajek

2 łyżki stołowe miodu

2 łyżki stołowe oleju jadalnego

barwnik spożywczy

atraktor

3 czubate łyżeczki (w proszku) lub 1 łyżeczka (w płynie).

8. Przepis

0,5 cz. mielonych konopi

2 cz. mielonych ziaren dla ptaków

1 cz. glukozy spożywczej – jako słodzik

aromat: Scopex – Mosella

9. Przepis

dwie szklanki mąki kukurydzianej

dwie szklanki mleka w proszku

szklanka mąki pszennej

szklanka kaszy manny

sześć jajek

dwie łyżki stołowe miodu

dwie łyżki stołowe oleju jadalnego

barwnik spożywczy

atraktor: 3 czubate łyżeczki (w proszku) lub 1 łyżeczka (w płynie)

10. Przepis

0,5 kg mąki pszennej

0,5 kg mąki kukurydzianej

0,5 kg mleka w proszku

0,25 kg cukru

5 jajek

2 łyżki stołowe miodu lipowego

fiolka olejku anyżowego, barwnik żółty

11. Przepis

350g mączka kostna

200g mleko w proszku

400g otręby pszenne

30g cukier

4 jajka

aromat owocowy

12. Przepis

1 kg kazeiny

1 kg mąki tortowej

1 kg mąki kukurydzianej

25 jaj

1/2 torebki wanilii lub tutti frutti

1/4 litra miodu

13. Przepis

500g zmielony pokarm dla psów)

300g mleko w proszku

200g mąka tortowa

100g mąka kukurydziana

barwnik

aromat tutti –frutti

14. Przepis

1 kg mąki kukurydzianej

2 szklanki mleka w proszku

1/2 kg mąki tortowej

16 jaj,

1/2 szklanki miodu

łyżka stołowa karpiowego atraktora Kremkusa

15. Przepis

500g mąka kukurydziana

300g mąka tortowa

200g mleko w proszku

100g siemię lniane mielone

100g słonecznik mielony

1-2 łyżki stołowe miodu

jaja, aromat

16. Przepis

250g kazeina

250g mąka sojowa

250g mąka pszenna

jaja, aromat

17. Przepis

60 g kazeinianu sodu

60 g mączki rybnej

60 g Casilanu

30 g kiełków pszenicy

30 g minerałów morskich

60 g mączki sojowej

18. Przepis

60 g Casilanu

120 g mąki sojowej

60 g zmielonej karmy dla ptaków

45 g minerałów morskich

15 g zmielonych migdałów

20 ml atraktora o zapachu korzennym

19. Przepis

1,5cz. mąki sojowej

1cz. konopi mielonych

1cz. kazeiny

1cz. mąki kukurydzianej

wanilia

barwnik

20. Przepis

300g mąka pszenna

250g mąka ziemniaczana

200g kasza manna

200g pokarm dla psów

szczypta soli

jaja

Odnośnie przepisów i wytwarzania kulek proteinowych mile widziane sugestie w komentarzach.

Bardzo profesjonalny artykuł. Wedkuję od 1985 roku ale za karpiowanie wziąłem się dopiero kilka lat temu. Początki były kiepskie. Od roku sam zacząłem robić kulki. Efekty przyszły od razu. Przez ostatni sezon na moje kulki waniliowe złowilem około 30 karpi. Jeden taki koło 15kg się spiął a kolega na moje kulki wyciagnął 9 i 13kg karpia. Dodam że to woda PZW, żadne komercje których nie jestem i nie będę zwolennikiem. W tym roku oprócz wanilii zrobiłem kokosowe i robin red. Będę jeszcze robił truskawkowe. Wszystkie moje kulki robione są na naturalnych komponentach. Nie ma opcji żeby takie produkty jak np olej kokosowy olej łososiowy kokos laska wanilii czy truskawki były dodawane do kulek sklepowych. Wierzę że ryby czują różnicę i to doceniają.

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Zabezpieczenie przeciw spam bootom, wpisz kod z obrazka.
2 + 3 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.